Χαρμολύπη

στις

Ελληνικά (el) 

/χαρμολύπη/ η [xarmolípi]:  

(λογοτ.) ανάμεικτο συναίσθημα χαράς και λύπης.

λόγ. < μσν. χαρμολύπη < χάρμ(α) -ο- + λύπη]

Ετυμολογία χαρμολύπη < μεσαιωνική ελληνική χαρμολύπη < χάρμα + -ο- + λύπη

Αυτό το περίεργο-ανάμεικτο συναίσθημα χαράς και λύπης όπου συνήθως εμφανίζεται όταν ολοκληρώνεται κάτι… Όταν κλείνει ένας κύκλος! Μικρός ή μεγάλος… 

Από την μια τόσο απαραίτητο από την άλλη κάπως ψυχοφθόρο

Ψυχοφθόρο γιατί σε κάνει να σκέφτεσαι τι άραγε να μπορούσες να είχες κάνει διαφορετικά για να παρατείνεις την περίοδο αυτή της χαράς -έστω για λίγο παραπάνω – ή να διακόψεις πιο νωρίς για να μην δεθείς ή πληγωθείς και αν τελικά έκανες ότι μπόρεσες και ότι έπρεπε- γενικά.

Και αν ίσως μπορούσες να ξαναζήσεις έστω για λίγο τα ίδια, θα ήσουν αρκετός ; Θα ξαναέκανες αυτά που έκανες;

Αν.. Αν.. Αν.. 

Απαραίτητο από την άλλη, γιατί σε κάνει να συνειδητοποιείς πως δεν είναι τίποτα δεδομένο, πως για να έρθει κάτι άλλο καινούργιο, θα πρέπει να κλείσει πρώτα το παλιό. Να ξεκολλήσει – με ότι αυτό συνεπάγεται – και να πάρεις μαζί σου ότι σου έμαθε αλλά και να αφήσεις πίσω ότι σε βάρυνε.

Εν ολίγοις -ως γνωστόν εξάλλου- κάθε νόμισμα έχει 2 όψεις και κάθε σου επιλογή έχει τα καλά έχει και τα κακά της. Το νόημα είναι να το σκέφτεσαι και να το ζυγίζεις τόσο όσο πρέπει – ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο- γιατί και η πολλή σκέψη καταφέρνει να καταστρέψει την στιγμή και ότι αυτή έχει να σου δώσει , όμορφα και άσχημα, ευχάριστα αλλά και δυσάρεστα, μαθήματα αλλά παθήματα!

Με νιώθεις;

Για αυτό άσε τα πράγματα να κυλάνε, παρακολούθα τα τόσο όσο χρειάζεται και όχι τόσο όσο νομίζεις ότι πρέπει και απελευθερώσου! Θα έρθουν αλλά στιγμές, αλλά πράγματα, άλλες εμπειρίες, άλλα γεγονότα που θα σε κάνουν να εκτιμήσεις όλο και περισσότερο την γλυκιά αυτή ζωή που το αλάτι της είναι απαραίτητο!

΄Οταν δεν υπάρχει συναισθηματική επένδυση στην προσπάθεια να πιέσουμε τα πράγματα για να είναι όπως τα θέλουμε, τότε είναι ελεύθερα να κινούνται και να αυτο-επιλύονται

Lori Kalani –
Από το βιβλίο ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s